South Beach dieet in de overgang

Afvallen en de overgang. Gaan die twee eigenlijk samen? Het is een lastige periode voor vrouwen. De overgang sluit toch een belangrijke fase van het leven af en een nieuwe fase dient zich aan. Wellicht moet je jezelf nog eens achter de oren krabben als je wil afvallen in deze turbulente periode. Anderzijds kan het toch noodzakelijk zijn om af te gaan vallen, juist nu je in de overgang bent. Op zich is dat niet heel verkeerd. Je moet er alleen rekening mee houden dat je lichaam wisselende signalen af kan geven.

Dr. Agatston en het South Beach dieetplan
Het South Beach dieet is ontwikkeld door de Amerikaanse cardioloog dr. Agatston. Hij deed onderzoek naar koolhydraten en vetten en ontwierp een grotendeels eiwitrijk dieet waarbij koolhydraten nog eens grondig bekeken worden. Het dieet van dr. Agtaston heeft meer voordelen dan alleen het verliezen van gewicht. Zo verlaagt het je cholesterol en je bloeddruk en verlaagt het de kans op diabetes.

Fases
Wat betreft de overgang zal het dieet echter weinig verandering teweeg brengen. Desondanks kan het wel helpen om juist dit dieet te volgen, vanwege de drie zeer duidelijke fases waaruit het is opgebouwd.
De 3 fases van het South Beach dieetplan zoals dr. Agatston het bedoelde zijn de volgende:
• Fase 1: het starten van het dieet door het eten van voornamelijk eiwitrijke producten en het laten staan van koolhydraatrijke producten;
• Fase 2: het toevoegen van meer koolhydraatrijke producten, maar wel producten met een laag glycemische waarde (weinig suikers);
• Fase 3: het vasthouden van het bereikte streefgewicht door gezond te blijven eten en op de voeding te blijven letten.
Wanneer je in de overgang bent zal het soms lijken alsof het afvallen niet lukt. Ook kun je te maken krijgen met stemmingswisselingen, waardoor je helemaal geen zin meer hebt om een dieet te volgen. Het is goed om je hier van tevoren bewust van te zijn. Bepaal ook van tevoren hoe je hiermee om gaat. Vraag je desnoods nog eens af of het wel echt noodzakelijk is om nu af te gaan vallen en waarom je niet nog een paar maanden of een jaar wacht. Toch is dat een keuze die je zelf moet maken.

Let niet op je gewicht
Misschien een beetje tegenstrijdig als je bezig bent met afvallen en als het verliezen van gewicht juist je doel is, maar probeer je niet teveel op je gewicht te focussen. Je lichaamsgewicht zal ongelooflijk kunnen schommelen. De hormonen gieren door je lijf en je lichaam is op allerlei fronten hart aan het werk. Je zal opvliegers ervaren. Het gewicht dat de weegschaal je laat zien kan behoorlijk verschillen van dag tot dag. En het is niet gezegd dat dit te maken heeft met het dieet dat je volgt. Wil je wel de progressie bijhouden? Ga dan voor de spiegel staan en maak eventueel foto’s. Dan kun je zelf zien of je vetmassa begint af te nemen of niet. Het is vooral de vetmassa die aan het slinken zou moeten zijn en dat kun je wel zien. Foto’s kunnen dat verschil helemaal inzichtelijk maken.

Conclusie
De overgang is misschien niet de meest ideale tijd om te starten met een dieet om af te gaan vallen. Het kan echter wel noodzakelijk zijn om dat nu te gaan doen. Die keuze moet je zelf maken. Volg bij voorkeur een duidelijk dieet, zoals het South Beach Dieetplan van dr. Agatston. Je weet dan namelijk zeker dat je een verantwoord dieet volgt en hebt houvast aan de drie fasen. Het South Beach dieet in de overgang volgen laat je vooral veel eiwitten eten en leert je om koolhydraten te laten staan. Op die manier verbrand je al snel de nodige kilo’s. In fase 1 en 2 van het dieet bereik je je streefgewicht. Om bij te houden hoe effectief het dieet is dat je volgt, kun je het beste naar je vetmassa kijken in de spiegel. Een weegschaal kan nogal onbetrouwbaar zijn in deze fase van je leven.

Fashion