Kleding voor iedere gelegenheid

Het is iets dat we bijna automatisch doen, zonder er echt bij na te denken: voor iedere gelegenheid de juiste kleding aantrekken. Gelukkig maar, want zowel praktisch gezien als met het oog op sociale wenselijkheid zijn er nogal wat geschreven en ongeschreven regels waar je kleding op verschillende momenten aan moet voldoen.

Sporten in pak

Waarom draag je tijdens het sporten sportkleding? Simpel: in een pak gaat het zo lastig. Welke kleding bij een gelegenheid past hangt dus voor een groot deel samen met in hoeverre het praktisch is om iets te dragen. Tijdens het sporten beweeg je veel, en heb je kleding nodig die meegeeft en je niet belemmert in je bewegingen. Daarnaast is het, voor de meeste sporten althans, handig als de kleding niet te dik of warm is, zodat je niet enorm gaat zweten.

Welke kleding je kiest hangt ook nog eens af van het soort sport dat je beoefent natuurlijk. In voetbalkleding kun je best zwemmen, maar echt snel gaat het niet. In zwemkleding kun je een prima potje voetballen, maar of je je echt comfortabel zal voelen? Iedere sport heeft zijn eigen kleding, vaak gebaseerd op draagbaarheid tijdens het uitoefenen van de bewuste sport.

Ook in je werk bepaalt het soort beroep dat je uitoefent vaak wat voor soort kleding je draagt. Doe je fysiek werk, in de bouw bijvoorbeeld? Dan kies je bijvoorbeeld voor Herock werkkleding of Blaklader veiligheidsschoenen. Praktisch, en veilig bovendien. In dergelijke kleding hoef je echter bij een notariskantoor niet aan te komen. Niet dat je er je werk niet in zou kunnen doen, het is vooral sociaal niet geaccepteerd.

Sociaal

Naast de vraag of de kleding praktisch gezien bij de juiste gelegenheid past, is er nog de kwestie of iets sociaal geaccepteerd is. Een notaris in stevige werkbroek of op gympen? Een receptioniste in een overall? Er zouden heel wat wenkbrauwen gefronst worden, en de kans is groot dat je vriendelijk wordt verzocht om iets anders aan te trekken.

Zo gaat het ook buiten werktijd. In een restaurant bijvoorbeeld, zeker eentje dat dicht aan het strand of een zwembad zit, kom je nog wel eens een briefje tegen met het verzoek daarbinnen wel kleding te dragen. Logisch: een zwembroek of bikini is normaal gesproken geen kleding om in uit eten te gaan. Toch lijken mensen dit wel eens te vergeten zodra beide gelegenheden dicht bij elkaar zitten. Het is over het algemeen echter sociaal niet geaccepteerd, en dus is zo’n briefje met een vriendelijk verzoek niet zo gek.

Recommended Articles